CONFIDENTIAL 

November 20, 2014
Via email:  
[redacted]
[redacted]

Re:
Case No.:  141271.Q
Dear [redacted]:

On October 22, 2014, you emailed the Board of Ethics requesting an opinion addressing whether the giving of bonuses (in excess of $50) by an alderman to City employees (who are the alderman’s staffers) for City employment-related duties violated the City’s Governmental Ethics Ordinance’s (“GEO”) gift restrictions. Staff met with [redacted], who further explained that: (i) there was conflicting [redacted] descriptions of the purpose for which the “bonuses” were given; (ii) the alderman’s D-2
 listed expenditure dates before and after the 2012-2013 holiday season; and (iii) the alderman’s D-2 described the payments as being for “employee related services,” and the “bonuses” were paid by the alderman’s registered political committee.  Based on this information, staff advised you and [redacted] that the “bonuses” were not gifts and did not violate of the GEO.  You then modified your question, presented two scenarios, and posited that City employees are not allowed to receive bonuses for employee-related services, as you believe it is akin to receiving a “tip/gratuity” for doing their jobs.  
Staff then requested a copy of the alderman’s D-2 that [redacted] referenced.
  You [redacted] a heavily redacted copy of a D-2 revealing two $200 expenditures.  The first expenditure was dated [redacted], and was described as a “holiday bonus,” which we found reported on the [redacted]; the second was dated [redacted], described as a “bonus,” that we found was reported on the [redacted].  No further information was available in the redacted documents.  
After carefully considering the facts your office presented in light of applicable law, we conclude such “bonuses,” as described in your request, do not constitute gifts, and do not violate the GEO.  Our reasoning follows.  

The GEO’s gift restrictions are found in §§2-156-142 (“Offering, receiving and soliciting of gifts or favors”) and -143 (“Employee-to-employee gifts”).
  Section -142 prohibits City employees and officials from soliciting or accepting any gifts of cash, gift cards, cash equivalents, anonymous gifts, or non-cash gifts in excess of $50 from a single source in a calendar year, unless the soliciting or accepting falls within one of the various exceptions enumerated in the GEO. §2-156-142.  The GEO defines “gift” as “anything of value given without fair-market consideration.”  §2-156-010(m).  

As we discussed with you and [redacted], the GEO does not define the term “bonus.”  Thus, we turn to the word’s common definitions, and apply them to the specific context here.
  Each source we examined defines “bonus” in terms of an employer providing an employee with additional compensation for his or her work performance.  By contrast, a “gratuity” is commonly defined
 as an amount of money given to a person (such as a waiter or waitress) who has performed a service, from the person who has received that service (though not by an employer).  Although the terms appear, and can be used, as synonyms in some instances, the specific factual context determines whether something is a “bonus” or a “gratuity.”  Critical for this analysis, however, is that a bonus does not constitute a gift as the term “gift” is defined in the GEO.  Instead, bonuses are additional compensation for services rendered.
You posited that, for example, it would be a violation of the GEO if you, as a private citizen, were to give $500 to a Department of Motor Vehicles employee for quickly processing your license application, because that is part of the employee’s “regular day to day responsibilities.”  This example would constitute a violation of the GEO, because this kind of value transfer would constitute a prohibited gift.  §§2-156-142(a)(1)(iii) and -142(a)(2).  However, the scenario in which an alderman gives a “bonus” to a subordinate is different in a critical respect, because the alderman is not a private citizen; the alderman/staff relationship is an employer/employee relationship, which by its context negates the conclusion it was a gratuity, as commonly defined and understood.  The staffers were awarded bonuses by their employer for services performed.
You also stated that you are “fairly confident City employees do not receive and are not allowed bonuses or severance pay,” from the City, or an aldermanic staffer from his/her alderman.  In fact, City departments/aldermen can use City monies for this purpose (in the form of a bonus or a raise) provided a line item is added to a particular department’s budget and is approved by City Council - in other words, with the proper approvals in place.  However, since the “bonuses” in question did not come from City-appropriated funds, we need not address whether there was a specific line item or approval covering these value transfers.  We also note that we have not found any explicit prohibition on either an alderman or any official superior giving a subordinate a bonus for work-related performance from non-City funds, as was the case here.
   

Hence, we conclude that the “bonuses” at issue were not gifts.  Accordingly, since the bonuses were not gifts, no requirement to disclose or report these bonuses to the Board
 or on the recipients’ Statements of Financial Interests
 arose under the GEO.  

[redacted] 
Our conclusions are based on the facts you provided and address only the GEO.  Other rules, statutes or ordinances may apply.  If the information is incorrect or incomplete, please immediately notify our office immediately as any changes may alter our conclusions.  
We sincerely appreciate your seeking this opinion from our office.
_____________________________
Ana Collazo

Attorney
_____________________________

Steven I. Berlin

Executive Director

� D-2s are public documents filed quarterly with the Illinois State Board of Elections by political committees to report their financial activities.  See, http://www.elections.il.gov/campaigndisclosure/politicalcommittee.aspx.


� Board staff conducted its own review of this particular Alderman’s D-2 filings between 2010 and 2014, and located several expenditures described as “bonus” or “holiday bonus,” but was unable to locate any filings that included a description of “employee related services,” prior to requesting a copy of the referenced form from [redacted].  Once staff received that information, we easily located the un-redacted expenditures referenced. 


� We note that §2-156-143 explicitly allows gifts to “employees” from their “official superiors,” as these terms are defined in the GEO.  §§2-156-010(j), (q) and -143(a).  We also note that aldermen are in effect not included in the definition of “official superiors,” because they are not considered “employees.”  Nonetheless, there is legislative history and strong policy argumentation that tend in favor of extending this allowance to aldermen, thereby not prohibiting them from giving gifts to their staff, but we need not reach or decide that issue in this opinion.


� In addition to the Google definition of “bonus” you provided, other common definitions include, but are not limited to: i) An extra sum given as a � HYPERLINK "http://en.wiktionary.org/wiki/premium" \o "premium" �premium�, e.g,. to an employee; ii) Something given/paid in addition to what is usual or expected; iii) A sum of money or an equivalent given to an employee in addition to the employee’s usual compensation; iv) An amount of money added to wages on a seasonal basis, especially as a reward for good performance; v) An extra amount of money that is given to an employee.  See, wikipedia.org/wiki/bonus; Merriam- webster.com/dictionary/bonus; thefreedictionary.com/bonus; dictionary.search.yahoo.com; and google.com/ search=bonus.


� Common definitions of “gratuity” include, but are not limited to: i) An amount of money given to a person (such as a waiter or waitress) who has performed a service; ii) A favor or gift, usually in the form of money, given in return for service; iii) a tip given to a waiter, taxicab driver; iv) A favor or gift, usually in the form of money, given in return for service; v) A gratuity (also called a tip) is a sum of money customarily tendered, in addition to the basic price, to certain service sector workers for a service performed or anticipated. See, wikipedia.org/wiki/Gratuity; merriam-webster.com/dictionary/gratuity; dictionary.search.yahoo. com; google.com/search?q=gratuity+definition; thefreedictionary.com/gratuity; wikipedia.org/wiki/Gratuity.


� We further note here that the Illinois Election Code addresses the way an officeholder may use his or her political funds - and the alderman’s political funds were the source of the “bonuses” here.  See 10 ILCS 5-9-8.10.  In our reading of that section, we see no prohibition on using those funds to pay a bonus.  However, we refer you to the Illinois State Board of Election for further information regarding the proper or improper use of political funds, which would be a matter governed by state statute and not by municipal ordinance. 





Additionally, we note, it is a basic canon of statutory construction that, unless an action is explicitly prohibited, it is implicitly permitted.  Connecticut Nat'l Bank v. Germain, � HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Case_citation" \o "Case citation" �112 S. Ct. 1146, 1149� (1992)(“[C]ourts must presume that a legislature says in a statute what it means and means in a statute what it says there…”).





Moreover, we note that the GEO’s “Money for Advice” section (§2-156-142(f)), which prohibits City employees from “solicit[ing] or accept[ing] any money in return for advice or assistance on matters concerning the operation or business of the City,” is inapplicable here.  This section prohibits City officials or employees, such as aldermanic staffers, from soliciting/accepting money from a third party (like a neighbor, a citizen, or an outside employer) unless the advice or assistance they would provide is wholly unrelated to their City responsibilities.  In other words, a City employee cannot be paid by a third party for doing the same job s/he does for the City.  The Board has a long and reasoned history of interpreting this section as a restriction on outside employment, but not as prohibiting work-related bonuses from a City employee’s own boss’s pocket.  See, e.g., Case No. 89126.A (a CFD employee was prohibited from “advis[ing] his wife’s company about making the sale [of fire equipment] to the City”); See also, cityofchicago.org/city/en/depts/ethics/ supp_info/ao-outsideemploy.html.





Finally, we note that the Internal Revenue Service explicitly recognizes a category called “supplemental compensation,” which it treats as wages, not gifts.  See Internal Revenue Bulletin: 2006-37, September 11, 2006, T.D. 9276 (“Definitions of Regular Wages and Supplemental Wages: ***Regular wages are defined as amounts paid by an employer for a payroll period either at a regular hourly rate or in a predetermined fixed amount. Wages that vary from payroll period to payroll period based on factors other than the amount of time worked, such as commissions, tips, and bonuses, are supplemental wages.”); and see Executive Compensation – Fringe Benefits Audit Techniques Guide (02-2005) (“Awards/Bonuses - ***Payments in the nature of compensation include (but are not limited to) wages, salary, bonuses, severance pay, fringe benefits, pension benefits and other deferred compensation.”)





� Required disclosures include gifts accepted on behalf of the City and any disclosures of trips taken for educational purposes, or reasonable hosting furnished in connection with meetings, public events, appearances at ceremonies related to official business.  Non-required disclosures are from employees and officials who send them voluntarily, which cover matters such as recusals and returns of gifts.  


� If the bonuses were income and were more than $1,000 per recipient, and if the recipient were a required filer, then it would have to be reported in question 2 of the annual Statement of Financial Interests form.  
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