CONFIDENTIAL

ADVISORY OPINION

Case No. 141285.Q

[Date], 2015

[Ms. Smith]
[XYZ LLC]
[123 Main]
[Chicago IL 606xx]

Re:
Case No. 141285.Q

Dear [Ms. Smith]:

You are associated with [XYZ LLC} (“XYZ”). 
  By letter dated [date], 2014 (“Letter”), you “request[ed] that the Board issue an advisory opinion setting forth the period of time that a person who is subject to the lobbying ordinance [referring to Chicago’s, namely, the Governmental Ethics Ordinance (“Ordinance”)] – notably lobbyists and lobbyist clients – must retain records to substantiate compliance with the lobbying ordinance.” 

ISSUE
We address your request in two parts: first, whether the Ordinance (or any other City of Chicago law, such as a rule or advisory opinion) contains a requirement that “lobbyists and lobbyist clients [–] must retain records to substantiate compliance with the lobbying ordinance”; and second, if so, what is the relevant “period of time” for such record retention?

SUMMARY
The answer to the first part of your request is “no.” The answer to the second part of your request is that there is no such “period of time.”  However, for the reasons explained in this opinion, we recommend that you advise your clients to retain records pertaining to their lobbying activity before employees and officials from the City of Chicago for at least four (4) years from the date they are created.
LAW AND ANALYSIS
Your Letter states that your “request is made on behalf of a corporation that conducts business operations in the City and which periodically engages in lobbying City officials and employees. Consequently, certain of the corporation’s employees have been and are presently registered with the Board as lobbyists.” Article IV of the Ordinance sets forth: (i) those persons who must register with the City of Chicago as lobbyists; (ii)  those persons who need not register; (iii) the information and procedure for registering, amending and terminating the registration, reporting lobbying activity, including compensation and expenditures; (iv) the consequences for failing to register or report or for being an unregistered lobbyist and the requirement to report same; and (v) the prohibition with respect to contingent fee contracts between a lobbyist and his or her client. See Article IV.  However, Article IV contains no mention explicitly or otherwise of record retention, nor do our own Rules and Regulations (effective October 23, 2014) (“Rules”). Although your letter cites a number of laws from other jurisdictions addressing record retention by lobbyists, Chicago’s does not, and we have no advisory opinions on point.
  

However, we note that in both enabling ordinances of the City agencies that can investigate complaints of alleged misconduct by registered lobbyists, investigations must be completed within four years of being commenced.  See §§2-55-080(i) and 2-56-050(b)(3).  Thus, we would suggest that you advise your clients to keep documents relating to their lobbying activities for at least four years from the date of their creation—though of course it is impossible to ascertain in the abstract whether documents that were created more than four years prior to an investigation may be relevant or potentially exculpatory in such an investigation.  This is a suggested guideline only.
CONCLUSION
For the foregoing reasons, we conclude that: (i) the Ordinance (or any other City of Chicago law, such as a rule or advisory opinion) does not contain a requirement that “lobbyists and lobbyist clients [–] must retain records to substantiate compliance with the lobbying ordinance” of the City of Chicago; and (ii) perforce, there does not exist in those laws any relevant “period of time” for such record retention. However, as explained above, we do recommend that you advise your client(s) to retain lobbying records for no less than four (4) years from the date of their creation.

Our conclusions do not dispose of all the issues relevant to this situation, but are based solely on the application of the City’s Governmental Ethics Ordinance to the question presented in this opinion. If there are facts that should be presented by you or those that were adduced by you are incomplete or incorrect, please notify us immediately, as any change in the facts may alter our conclusion. Other laws or rules may also apply.
RELIANCE
This opinion may be relied upon by any person involved in the specific transaction or activity with respect to which this opinion is rendered.
RECONSIDERATION
If there are additional material facts and circumstances that were not available to the Board when it considered this case, you may request reconsideration of the opinion. As provided by the Board’s Rules and Regulations, a request for reconsideration must: (i) be in writing; (ii) explain the material facts and circumstances that are the basis for the request; and (iii) be received by the Board within fifteen City business days of the date of this opinion. 

__________________________________

Richard J. Superfine, 

Legal Counsel

__________________________________

Approved:  Steven I. Berlin,

Executive Director

� Among other things, [XYZ] “aggregates [certain] data from [special] sources…” [redacted] [date], 2014.


� Public bodies regulating lobbyists may or may not impose record retention requirements. Some jurisdictions, like Chicago, have no requirement or do not specify a retention period. See, e.g., Federal Lobbyist Disclosure Act, Dec 19, 1995, as amended (official guidelines recommend 6 years); Los Angeles County Code Ordinance No. 2007-0097, amending Chapter 2.160 of the Los Angeles County Code, including  2.160.110 (no period); City of Los Angeles Municipal Lobbying Ordinance Sec. 48.05 A (no period and retention imposed only on certain classes of lobbyists); Pennsylvania’s Lobbying Disclosure Law, 65 Pa.C.S. Sec. 13A05(c) (no period). Others have record retention requirements that focus on activity reports. See, e.g., Alaska Public Offices Commission AO 08-03-LOB, June 11, 2008; Santa Clara County CA Ordinance Code Chapter VII of Division A3; South Carolina Lobbying Law Sec. 2-17-20 (F) (1) and (2); Washington State RCW 42.17A.655; Michigan Lobby Registration Act, Act 472 of 1978, Sec. 4.419, subsection 9(1); N.Y. ADC. LAW Sec. 3-220: NY Code – Sec. 3-220: Retention of Records. Still others vary: see, e.g., Tennessee Comprehensive Governmental Ethics Reform Act of 2006 (commission audit of lobbyists’ documents on file for “less than two (2) years at the time of the audit.”) Tenn. Code Ann. Sec. 3-6-301(4)(A); New York State Finance Law Sec. 139-k(4) (records related to contracts in procurement lobbying); Nevada Lobbying Disclosure Act, NRS 218H.5(b) (audit of records; however, no time period for retention and audit only of “records…[related]…to the lobbyist’s compliance with the reporting requirements…”). 





