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Chicago, IL zip
Re:
Case No. 141264.Q / Post-Employment
Dear_________:
By means of an email to Board of Ethics [“Board”] staff dated [month, day], 2014, you formally inquired whether and how the post-employment provisions in the City’s Governmental Ethics Ordinance [“Ethics Ordinance” or “Ordinance”] restrict you in your recently accepted post-City position as a [position] with [Firm A], a law firm with offices in Chicago. Thereafter, staff spoke with you by telephone and communicated through additional emails to gain a better understanding of your work for the City and your job responsibilities in your position with the [Firm A.]

Summary.  As explained in this letter, Board staff advises you that the Ethics Ordinance does not prohibit you from having accepted this position with [Firm A], nor does it prohibit [Company A], your future employer, or its clients, from having, maintaining or seeking contracts with [your former city department] or any other City department.  But, it does prohibit you, for one year, two years and permanently, from working on behalf of [Firm A] on certain activities or transactions on which you might otherwise be asked to work.  This letter explains these restrictions and relevant facts on which they are based.
Facts.  You worked in a non-clerical position in [city department] from [date], 20-- until [date], 20--.  Specifically, you served as [job position] to a [high ranking city employee].  You began work with [Firm A] on [date], 20--.
As [job position] to [high ranking city employee], you supported her in the day to day management of many of the City’s [subject matter].  The [high ranking city employee] has primary responsibility for [various subject matters]
As part of your work for the [high ranking city employee], you told us that you delivered a contract between the City and [Company XYZ] for [subject matter of contract]  This contract, [contract number], has an effective date of [date], 20--, and an expiration date of [date], 20--, with options to extend.  You further stated that [Company XYZ and its affiliates] are clients of [Firm A].
With respect to your job responsibilities while [job position] to the [high ranking city employee], you also stated that you [list of job responsibilities and achievements].
During our telephone discussions and email exchanges, you explained that, in your new position as a [job title] with [Firm A], at least initially, you are responsible for:  
1. Outreach to and coordination of [Firm A] client activities with officials for the State of Illinois; various county and township governments; entities created by State statute - such as the Regional Transit Authority; and Chicago “sister agencies” including  the Chicago Transit Authority, the Chicago Housing Authority, Chicago Public Schools, and the Public Building Commission.

2. Serving as [job position] of a [tax code reference] organization; duties may include: 

i. Lobbying governmental entities. 

ii. Representing the organization, including testifying when warranted at legislative committee meetings and/or hearings, department meetings and/or hearings, regulatory department meetings and/or hearings and local government meetings and/ or hearings to present the associations position, or arrange for an association representative to testify.
iii. Facilitating relationships between government regulators, including elected officials, and organization members. 

iv. Creating and maintaining public relations campaigns and management. 
v. Managing day to day administrative duties.
Law and Analysis.  The primary section of the Ethics Ordinance at issue with respect to your inquiry is §2-156-100, entitled “Post-Employment Restrictions,” specifically subsection (b), which states:
No former official or employee shall, for a period of one year after termination of the official’s or employee’s term of office or employment, assist or represent any person in any business transaction involving the City or any of its agencies, if the official or employee participated personally and substantially in the subject matter of the transaction during his term of office or employment; provided, that if the official or employee exercised contract management authority with respect to a contract this prohibition shall be permanent as to that contract.

Section 2-156-010(g) defines “contract management authority” as follows:
“Contract management authority” means personal involvement in or direct supervisory responsibility for the formulation or execution of a City contract, including without limitation the preparation of specifications, evaluation of bids or proposals, negotiation of contract terms or supervision of performance.
By way of plain language explanation, this subsection prohibits you, as a former City employee, from “assisting or representing” any person, such as [Firm A] or any of its clients, in any business transaction involving the City for one year after the effective termination date of your City service, if you “participated personally and substantially in the subject matter of that transaction” while you were a City employee.  It further provides that, if you “exercised contract management authority” with respect to a City contract during your City service, the prohibition shall be permanent as to that contract. The Board has recognized that assisting and representing a person in a business transaction involving the City includes helping the person to seek, as well as perform, a City contract, and also includes rendering advice, negotiating contracts, or preparing or submitting documents to the City on behalf that person.  See Case No. 04058.A.
One-Year Prohibition.  As [job position] to the [high ranking city employee], you had responsibility for supporting the [high ranking city employee] in his/her day to day oversight of the City’s [subject matter.]
We advise you that for purposes of §2-156-100(b) of the Ordinance, the “subject matter” in which you were “personally and substantially involved” is the overall [subject matter] management of the City, including but not limited to oversight of [various job responsibilities].  See Case No. 04058.A.  Thus, we conclude that, for one year from the date you left your City service, that is, until after [date], you will be prohibited from assisting or representing any person, such as [Firm A] or its clients, in any business transaction involving the City’s [subject matter].  We recognize that this is a broad prohibition, but one that is required given the comprehensive nature of your work while serving as the [job position] to the [high ranking city employee].
 This restriction does not, however, prohibit you from working as a [job position] for [Firm A], nor does it apply to other employees of [Firm A] — but we further advise you that, for this time period, you should work with [Firm A] to ensure that you build an effective and impermeable ethical screen to ensure that you have absolutely no involvement (even “behind the scenes”) with any matters, business or projects that [Firm A] or its clients may seek with respect to City [subject matter of work] during that year. 
Permanent Prohibition.  Second, one of [Firm A’s] clients, [Company XYZ], currently has a contract with the City, the [Program ABC – name of contract] [Contract number], over which you exercised contract management authority.  Thus, we advise you that the Ordinance prohibits you from assisting or representing [Firm A], [Company XYZ], or any of its associated companies (or any other person or company) with respect to this existing contract until it expires on [date], 20--. The Board of Ethics has considered a series of cases interpreting the permanent prohibition, finding that this prohibition broadly applies to all aspects of assistance, including even “behind the scenes” or administrative work.  Accordingly, in accepting a job with [Firm A], you are again reminded to ensure that an effective ethical screen is established so that, for the life of this contract, you have no connection with or communications regarding any aspect of its performance or terms, including, but not limited to: accessing any documents; management; discussions; decision-making; and/or input concerning the contract.  However, this does not prohibit you from communicating or working with [Firm A] personnel who do work on [Company XYZ] matters, as long as that communication or work does not involve [Company XYZ] contract [number], but involves other matters that are not subject to this permanent or the one-year prohibition summarized above.
Two-Year Lobbying Prohibition.  As [job position] to the [high ranking city employee], you held a non-clerical position in the [city department]. Thus, [pursuant to §2-156-105] you are also subject to a City-wide ban on lobbying, which lasts for two years after your last day of City service, that is, until [date], 20--.  
***
In effect, this provision prohibits you from meeting with or contacting any City governmental personnel regarding any matter in which you would be seeking to influence their decisions or actions on behalf of  [Firm A] or its clients (or any other person, for that matter), including but not limited to pursuing a contract or a policy or legal change, and any matters involving contracts that [Firm A] and/or its clients may wish to seek with any City department, including but not limited to, [your former city department]. 
Section §2-156-010(p) defines “lobbyist,” in relevant part, as follows: 

‘Lobbyist’ means any person who, on behalf of any person other than himself, or as any part of his duties as an employee of another, undertakes to influence any legislative or administrative action, … however a person [will] not be deemed to have undertaken to influence any legislative or administrative action solely by … responding to a City request for proposals or qualifications.
You indicated to us in an email dated [date], 20-- that you have tentative plans to register as a lobbyist in other jurisdictions, and that should you do so, you would limit your outreach and coordination of activities on behalf of [Firm A] clients to the State of Illinois, or various county and township governments and entities created by statute, such as the Regional Transit Authority and Chicago’s sister agencies, including the Chicago Transit Authority, the Chicago Housing Authority, Chicago Public Schools and the Public Building Commission.
You correctly acknowledged in that same email that you could not, as a lobbyist, “engage in matters before the City of Chicago, including [your former city department],” until after [date], 20--, a two-year period after your last day of employment with the City.
Confidential Information.  Finally, Ordinance §2-156-070, “Use or Disclosure of Confidential Information,” permanently prohibits you from using or revealing confidential information you acquired through your City employment.  “Confidential information,” for purposes of this section, means any information that may not be obtained pursuant to the Illinois Freedom of Information Act, as amended.  

Penalties for Violating the Ordinance’s Post-employment Provisions.  Staff reminds you that the penalties for being found to have violated the Ordinance’s post-employment provisions are severe: violators shall be subject to a fine of not less than $500.00 and not more than $2000.00 for each offense, pursuant to Ordinance §2-156-465(b)(7). Further, §2-156-510 of the Ordinance provides that any contract negotiated, entered into, or performed in violation of any provisions of the Ordinance can be voided by the City.  Additionally, any permit, license, ruling, determination or other official action of a City agency applied for or sought, obtained or begun in violation of the Ordinance is invalid.  Moreover, you signed an “Ethics Pledge” regarding the two-year lobbying ban, and a violation of that ban subjects you not only to the penalties just noted, but also to a civil action for damages or an injunction, and disgorgement of all monies received in connection with the violation.  See §2-156-015(d).
Reliance.  Board staff’s conclusions and advice are based solely on the application of the Ethics Ordinance to the facts summarized in this letter.  If these facts are incorrect or incomplete, please notify our office immediately, as any change may alter our conclusions or advice. Please note, as well, that this opinion may be relied upon by any person involved in the specific transaction or activity with respect to which this opinion is rendered.

Our office appreciates the opportunity to advise you, and your professionalism in seeking our advice on numerous occasions.  If you have further questions about this, or any other matter, please contact me.

Sincerely,
Lisa Eilers

Deputy Director
Approved by:

Steven Berlin

Executive Director
� Recognizing the extensive nature of your work for the [high ranking city employee] while with the City, you indicated in an email dated [date] that you were “voluntarily not advising [Firm A and its clients] on ANY City business until after [date.]” [Emphasis included].





